Gorenjska Bike MOK - Mestna občina Kranj

Navodila za uporabo električnih koles in trikolesnikov

Stopnje jakosti asistence/prestavljanje "hitrosti"

 

Električno kolo je kolo opremljeno z električnim motorjem in vam pomaga pri poganjanju kolesa. Motor ima 5 prestav oziroma stopenj asistence, nastavitev stopenj urejate na modulu na desni strani krmila s pritiskom na -/+. Številke od 1-5 se prikažejo na zaslonu modula.  V primeru, da na zaslonu nastavitev kaže 0, motor ne pomaga. Sam motor se samodejno prižiga in ugaša, glede na naše poganjenje oz. nepoganjanje kolesa. Ob vračilu kolesa tako motorja ni potrebno ugašati in ga tudi ne morete. Motor se samodejno ustavi, lučke na modulu za nastavljanje stopnje asistence se pa ugasnejo po nekaj minutah nedelovanja kolesa. Pod prikazovalnikom jakosti asistence motorja se nahaja prikazovalnik trenutnega stanja baterije v obliki črtic (5 črtic).

 

Skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa Republike Slovenije (ZPrCP) so tudi e-kolesa, ki si lahko izposodite v sistemu KRsKOLESOM prirejena tako, da se motor samodejno aktivira in pomaga vozniku zgolj če voznik poganja kolo. Končna hitrost je omejena na 25km/h. Kolo nima ročice za pogon (gas) in se vklopi ter deluje zgolj če obračate pedali in s tem poganjate kolo. V nasprotnem primeru bi tako kolo z ročico za gas po zakonu bilo kvalificirano kot motorno kolo.

 

 

Nekaj napotkov za varno in optimalno vožnjo z e-kolesom

  • Ob začetku vožnje, vedno poskrbite da je stopnja asistence motorja nastavljena na 1 ali 2. Ob polni bateriji in najvišji stopnji (5) nas lahko sunek motorja preseneti, še posebej če se to zgodi iz prehoda stanja popolnega mirovanja in posledično lahko izgubimo nadzor nad kolesom.
  • Enkrat, ko dosežemo neko normalno hitrost, imamo popolni nadzor nad kolesom ter pred sabo nimamo statičnih ovir, počasi premikajočih udeležencev v prometu, zgoščenega prometa ali pa situacij, ki bi narekovale hitro ustavljanje lahko začnemo prestavljati na višje stopnje asistence.
  • Nastavitev 4 ali 5 svetujemo za vožnjo po odprtih kolesarskih poteh/cestah in preglednih površinah.
  • V primeru vožnje po klancu navzgor je potrebno prestaviti na najnižji stopnji asistence - stopnjo 1 ali 2. V takih situacijah prestavljamo podobno, kot pri vožnji avtomobila po klancu navzgor, kjer vedno damo v nižjo prestavo. V primeru vožnje pri višji stopnji (3, 4, 5) lahko trajno poškodujemo električni motor.
  • Izbira nastavitve jakosti asistence motorja vpliva tudi na doseg oz. trajanje baterije. Pri vožnji z nastavitvijo 5 močno skrajšamo doseg in trajanje baterije, pri vožnji z nastavitvijo 1 pa močno podaljšamo. Pri vožnji z električnim kolesom le-to upoštevajte in kombinirajte nastavitve v skladu s terenom, razmeram in vašim željam po trajanju vožnje ali pa končni razdalji.
  • Električna kolesa lahko vrnete v katerokoli ključavnico na postaji. Kolo se bo ob zaklepu v ključavnico samodejno začelo polniti (utripajoča modra luč na gumbu ključavnice). Preden zapustite postajo, vedno preverite, da je kolo dobro zaklenjeno.

 

POZOR!

  • Preden se odpravite na vožnjo z električnim kolesom dodatno obvezno preverite delovanje zavor na kolesu. Že v primeru nedelovanja zavor na navadnih kolesih je prepovedana uporaba kolesa, v primeru vožnje električnega kolesa z nedelujočima zavorama pa tvegate povzročitev nesreče s hudimi telesnimi poškodbami. Vožnja in uporaba navadnih in električnih koles je na lastno odgovornost. Osebe mlajše od 18 let morajo pri uporabi koles obvezno nositi kolesarsko čelado, ki si jo morajo priskrbeti same. Ostalim uporabo čelade svetujemo.
  • Vedno pozorno spremljajte promet, vse udeležence in razmere v prometu ter skladno z razmeram prilagajajte vašo vožnjo in hitrost. Pri vožnji s kolesom morate spoštovati vse veljavne cestno prometne predpise (CPP).
  • Vozite odgovorno!

 

 

 

Za lažje in pravilno rokovanje z električnimi kolesi si preberite Navodila za uporabo električnih koles in oglejte film Navodila za uporabo električnih koles.

 

Navodila za uporabo trikolesnikov

 

Navodila za uporabo trikolesnikov si lahko prenesete tukaj.