Gorenjska Bike MOK - Mestna občina Kranj

Dobrodošli na 3.seji komisije varno kolesarimm

Začel se je 20. Evropski teden mobilnosti

Danes se je v Kranju začel vseevropski projekt Evropski teden mobilnosti. Letos poteka pod geslom: Živi zdravo. Potuj trajnostno. Obiskovalci se bodo do 22. septembra tako seznanili z uporabo e-vozil, e-polnilnic, e-koles, tricikla, opravili bodo lahko tudi pregled koles in osnovni servis, se zapeljali z e-rikšo po starem mestnem jedru Kranja, pobliže bodo spoznali projekt Prostofer. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je skupaj z drugimi deležniki na današnji novinarski konferenci predstavil trajnostne projekte v občini.

 

Program Evropskega tedna mobilnosti se bo v Kranju izvajal med 16. in 22. septembrom vse od Slovenskega trga do Glavnega trga in Centra trajnostne mobilnosti na Planini. Mimoidoči se lahko seznanijo z uporabo e-vozil, e-polnilnic, e-koles, tricikla, sistemom izposoje e-vozil Avant2Go, opravijo lahko tudi pregled koles in osnovni servis, se zapeljejo z e-rikšo po starem mestnem jedru Kranja, pobliže bodo spoznali projekt Prostofer, otroci bodo sodelovali v okvirju PešBUSA, izvajale pa se bodo tudi izobraževalne delavnice na temo prometne varnosti.

 

Na Mestni občini Kranj (MOK) se v zadnjih letih pospešeno usmerjajo k trajnostnim konceptom. »Veliko delamo na področju trajnosti. Skupna dolžina urejenih kolesarskih površin trenutno znaša več kot 60 km. Za primerjavo: leta 2017 jih je bilo približno 24 km. Lani se je končala izgradnja kolesarskih povezav 1–6, s tem se je dopolnilo in dogradilo približno 8,8 km kolesarske infrastrukture. Letos in v prihodnjem letu načrtujemo nove kolesarske povezave,« je na današnji novinarski konferenci ob začetku 20. Evropskega tedna mobilnosti povedal župan Matjaž Rakovec. Med načrti so kolesarske povezave od Železniške postaje Kranj do Koroške ceste z rekonstrukcijo mostu čez Savo; na zadnjem delu Ceste Staneta Žagarja med Oldhamsko in Koroško cesto; med Gosposvetsko in Bleiweisovo cesto v okviru Bleiweisovega parka; širitev ceste proti Mavčičam s kolesarskim pasom in gradnja povezave za kolesarje in pešce od pokopališča do Poslovne cone Hrastje z nadhodom čez državno cesto. »Projektiranih imamo še več kolesarskih povezav, in sicer mimo OŠ Jakoba Aljaža oziroma pokopališča, Šuceva ulica od Primskovega do starega Kranja in Čebelice ter mimo Globusa. Trenutno se projektirajo še kolesarske povezave od Primskovega z rekonstrukcijo mostu čez Rupovščico do Predoselj (gradnja mostu že poteka) in povezavi od Jame do Prebačevega z mostom čez Savo ter od Primskovega za IBI-jem do športnega centra čez Kokro. Nadaljujemo tudi projektiranja povezav preko EU mehanizma ELENA s ciljem kolesarsko povezati tudi podeželska središča naše občine,« je dodal župan.

oglej si: Programu ETM v Kranju

Več o evropskem tednu mobilnosti

Živi zdravo. Potuj trajnostno




NAZAJ NA SEZNAM