Gorenjska Bike MOK - Mestna občina Kranj

Dobrodošli na 3.seji komisije varno kolesarimm

V NOVO SEZONO SISTEMA IZPOSOJE KOLES GORENJSKA.BIKE GORENJSKE OBČINE VSTOPAJO z 59 POSTAJAMI

Gorenjska.bike - regijski sistem izposoje koles od leta 2020 povezuje gorenjske občine, v katerih je vzpostavljena javna mreža avtomatizirane izposoje koles. V Kranju in na Jesenicah že več kot šest let  delujeta lokalna sistema izposoje koles, KRsKOLESOM in JeseNICE Bikes. Leta 2020 so se jima pridružile še tri gorenjske občine, Radovljica, Tržič in Naklo in skupaj so vzpostavili enoten sistem izposoje Gorenjska.bike, prvi tovrsten regijski sistem izposoje v Sloveniji, ki uporabnikom omogoča izposojo in vračilo koles z enim uporabniškim imenom kjerkoli v regiji. Leta 2022 se je mreža razširila tudi v Cerklje na Gorenjskem in Škofjo Loko (eKOLOka), istega leta je ponovno zaživela tudi na Bledu.

V Kranju in Škofji Loki so v zimskih mesecih na voljo le navadna kolesa, v aprilu pa v ponudbo dodajo tudi električna kolesa. Večina občin je v prvih aprilskih dneh sistem že odprla, zadnje občine pa odprtje načrtujejo do 22. aprila, svetovnega dne Zemlje.

 

Postaje v sistemu Gorenjska.bike. Vir: BSC Kranj

 

 

Mreža postajališč Gorenjska.bike danes ponuja že 351 koles (dobrih 40 % koles je električnih) na 59 postajališčih (Kranj 29 - v kratkem 30), Škofja Loka 8, Jesenice 6, Radovljica 5, Tržič 3, Naklo 3, Cerklje na Gorenjskem 2, Bled 3).

 

Obstoječi uporabniki lahko potrdijo, da sta sistem izposoje in uporaba koles preprosta. Najenostavneje se prvo registracijo opravi na spletni strani www.gorenjska.bike, kjer se izbere paket, ki uporabniku najbolj ustreza, in območje, kjer bo prevoženih največ kilometrov.

 

Letošnja novost v sistemu Gorenjska.bike je 3-dnevni paket, izbirate pa lahko še med letnim in mesečnim paketom, v Škofji Loki tudi enodnevnim. Naslednji korak sledi na postaji, kjer uporabnik izbere kolo, ki si ga želi izposoditi in na računalniškem terminalu oz. kiosku sledi preprostim navodilom v slovenskem ali angleškem jeziku. Izposojo pa lahko še enostavneje opravi prek aplikacije mobiln.si. Prva pomoč pri registraciji v sistem in uporabi koles je ogled kratkega videa, ki je dostopen na Youtube kanalu BSC Kranj ali na povezavi

 

https://www.youtube.com/watch?v=Q_HOdAXQgEI, pomoč pa nudijo tudi v Centru trajnostne mobilnosti Kranj (na Planini), občinskih upravah in turistično informacijskih centrih.

 

Cene paketov so za uporabnike ugodne; cena letnega paketa, s katerim si je možno izposoditi tako navadno kot električno kolo, znaša 25 €, cena mesečnega paketa je 10 €, 3-dnevnega pa 3 €. Posamezni lokalni sistemi imajo še svojo, lokalno ponudbo. Po nakupu paketa lahko uporabnik pristopi k uporabi, ki je možna vse dni v tednu z upoštevanjem časovne omejitve v trajanju 840 minut oz. 14 ur na teden, vsak teden. Uporabniki storitev sistema so lahko vse fizične osebe, starejše od 14 let.

Kaj ob pričetku nove sezone sporočajo iz Mestne občine Kranj, občine z najbolj razvejano mrežo postaj?

 

»Sistem za javno izposojo koles KRsKOLESOM je letos pozimi deloval že tretjič zapored. V obtoku so bila zgolj navadna kolesa, saj pri nizkih temperaturah baterije na električnih kolesih ne delujejo optimalno. V sistem smo po velikonočnih praznikih vrnili tudi e-kolesa, hkrati pa se bo odprla nova kolesarska sezona za celotno območje Gorenjska Bike, ki omogoča enotno izposojo koles na območjih mestne občine Kranj, Cerkelj na Gorenjskem, Jesenic, Nakla, Radovljice, Škofje Loke, Tržiča in Bleda.

 

Po splošnem upadu rabe vseh javnih potniških storitev, ki jih je prineslo obdobje pandemije covida-19, smo že lani zabeležili ponovno izrazito rast povpraševanja, ki je preseglo tudi tisto izpred treh in več let. V l. 2022 je bilo tako registriranih preko 48.000 izposoj, število uporabnikov sistema KRsKOLESOM pa se je približalo številki 800. V mestni občini Kranj (zlasti v mestnem območju) zaznavamo čedalje večji trend uporabe koles tudi v zimskem času, kar je z vidika trajnostne mobilnosti dobrodošlo. Seveda je uporaba sistema v zimskih mesecih nekaj manjša kot v ostalem obdobju, a smo v pravkar končani zimi vseeno zabeležili preko 2.000 izposoj v decembru in januarju, preko 3.000 v februarju in že preko 4.000 v marcu. Številke tako pritrjujejo odločitvi, da ohranjamo sistem odprt preko celega leta – uporabniki te storitve očitno potrebujejo in uporabljajo tudi v zimskem času.

 

Nova, že 30. postaja z 20 priključnimi mesti je za letos predvidena znotraj novega parkirišča P+R, ki se gradi na Zlatem Polju; nadaljevali bomo tudi s »pomlajevanjem« kolesarske flote v novih občinskih barvah. Postopna širitev mreže postaj je predvidena tudi v prihodnje, a bo odvisna zlasti od možnosti pridobitve nepovratnih evropskih in državnih sredstev v ta namen« je povedal Miran Sirc iz Urada za gospodarske dejavnosti in promet pri Mestni občini Kranj.

 

Število postaj za izposojo koles na Gorenjskem se vsako leto širi, prav tako se povečuje število novo vključenih občin, lani sta se sistemu pridružili občini Cerklje na Gorenjskem in Škofja Loka. Pričakovano raste tudi število uporabnikov, občine pa si želijo, da bi sistem uporabljalo še več uporabnikov, ki bi namesto krajših poti, ki jih sedaj opravijo z avtom, odslej opravljali s kolesom.

 

Spodnji graf, ki ga je podjetje MM IBIS, ki zagotavlja tehnično podporo občinam pri delovanju in razvoju sistema, predstavilo ob zaključku projekta lokalne akcijske skupine LAS Gorenjska košarica – Kolesarska veriga na podeželju lani oktobra, potrjuje zgornje navedbe.

 

Prikaz dnevne izposoje koles v sistemu Gorenjska.bike. Vir: MM IBIS d.o.o.

 

Občine opažajo, da uporabniki sistem večinoma uporabljajo znotraj enega lokalnega sistema, na primer na območju Radovljice, manj pa krožijo med občinami oz. po celotnem območju, ki ga mreža Gorenjska.bike pokriva.

 

Dejstvo je, da so tovrstni sistemi najbolj primerni za premagovanje krajših potovalnih razdalj t.i. zadnjega kilometra, pa vendar želimo poudariti, da gre za enoten, regijski sistem izposoje, s katerim se uporabnik lahko na primer iz Škofje Loka odpravi na delo ali po opravkih v Kranj, tam vrne kolo na eni izmed tamkajšnjih postaj in se domov vrne prav tako na trajnosten način, z vlakom ali avtobusom.

 

Gorenjska.bike v Škofji Loki. Vir: arhiv BSC Kranj, foto: Erazem Simon Paravinja

 

 

Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan Zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega izmed nas. To je mogoče trenutek, da vsak pri sebi razmisli tudi o tem, kako lahko sam prispeva k boljšemu stanju okolja, pa tudi lastnega zdravja. Mogoče je lahko prvi korak prav sprememba vsakodnevnih potovalnih navad s pričetkom uporabe koles iz mreže Gorenjska.bike.




NAZAJ NA SEZNAM