Gorenjska Bike MOK - Mestna občina Kranj

Dobrodošli na 3.seji komisije varno kolesarimm

Sistem KRsKOLESOM uspešno prezimil in v novo sezono vstopa z novostmi

Sistem za avtomatizirano izposojo koles KRsKOLESOM je letos prvič neprekinjeno deloval tudi v zimskih mesecih. Z aprilom, ko bodo temperature višje, se bodo v sistem vrnila tudi električna kolesa, predvidenih pa je še nekaj drugih novosti. Novi ali obstoječi uporabniki, ki želijo podaljšati pakete, imajo tudi letos 50-odstotni popust, odslej pa so na voljo tudi izobraževalni filmi, ki jim bodo v pomoč pri uporabi sistema.

 

Vožnja s kolesom se je dobro izkazala kot rešitev v času epidemije, ko javnega prevoza nekaj časa ni bilo. Mestna občina Kranj (MOK) je prvič doslej uporabnikom sistema KRsKOLESOM tudi v zimskem obdobju zagotovila uporabo navadnih koles. Zaradi dobrega vzdrževanja so kolesa hladno obdobje z občasnimi snežnimi padavinami uspešno prezimila na prostem. Po pričakovanjih bodo v prvi polovici aprila že dovolj visoke temperature, da se bodo v sistem vrnila tudi električna kolesa. V aprilu pa se bo odprl tudi sistem Gorenjska.bike v ostalih gorenjskih občinah, kjer je možna izposoja in vožnja tudi s paketom KRsKOLESOM.

 

V kranjskem sistemu izposoje koles, ki s 74 električnimi kolesi predstavlja največji elektrificiran sistem izposoje koles v Sloveniji in ima trenutno kolesarske postaje za izposojo e- in navadnih koles na 28 lokacijah, je letos med drugim v načrtu uvedba dveh trikolesnikov. Na voljo bosta na postajah pred vstopom v mestno jedro, s čimer želi MOK omogočiti lažjo dostopnost ožjega mestnega središča gibalno oviranim ter lažjo dostavo manjših paketov najemnikom ali lastnikom objektov in s tem dodatno zmanjšati promet v mestnem jedru. V sklopu gradnje parkirišča P+R (parkiraj in se odpelji z avtobusom ali s kolesom) na Zlatem polju pa je predvidena tudi nova postaja z 20 ključavnicami.

 

Paketi po polovični ceni

Tisti, ki se bodo letos na novo registrirali, in uporabniki, ki bodo podaljšali pakete, bodo deležni  nespremenjene promocijske cene, torej 50-odstotnega popusta na pakete (za navadna kolesa 12,5 evrov, za e-kolesa 25 evrov). Uporabnikom je na voljo tudi mobilna aplikacija Mobiln.si app, ki na mobilnem telefonu omogoča preprosto registracijo, izposojo kolesa, pregled uporabniškega profila, pogled v zgodovino izposoj, sporočanje napak, vsebuje zemljevid s postajami, navodila za uporabo sistema in še nekatere druge uporabniku prijazne funkcije.

 

Filmi v pomoč uporabnikom

Ker imajo nekateri uporabniki težave pri izposoji oziroma vračilu koles, nekateri tudi pri uporabi električnih koles, so jim zdaj v pomoč promocijsko-izobraževalni filmi.

 

Prva dva prikazujeta preprost način uporabe sistema ter izposoje navadnega in električnega kolesa z namenom izposojo približati uporabnikom, ki so manj vešči rokovanja z avtomati, predvsem pa natančno prikazati enostaven postopek izposoje kolesa in »rokovanje« z električnim kolesom.

 

Tretji pa je predstavitveno-promocijski film, namenjen spodbujanju uporabe sistema izposoje koles pri lokalnem prebivalstvu, dnevnih obiskovalcih ali zaposlenih v mestu, posredno pa tudi turistom različnih generacij. Poudarja pestrost urbanih naselij, ki so povezana z mrežo postaj ter manj obremenjenimi prometnicami in površinami za kolesarje na privlačnem podeželju.

 

Filmi so na ogled tudi na spodnjih povezavah:

Navodila za izposojo koles

Navodila za uporabo e-koles

Gorenjska.Bike – promocijski film




NAZAJ NA SEZNAM